De welpen

ver kijken

Dit is de speltak voor een leeftijd varierend van 7 tot 11 jaar. Bij kinderen tussen de 7 en 11 jaar zijn er grote verschillen. In deze leeftijd maken ze een grote ontwikkeling door. Door toename van lichaamskracht en coordinatie leert het kind spelenderwijs (in een niet te stuiten behoefte aan beweging en honger naar kennis) vele nieuwe vaardigheden die in de spelgebieden genoemd worden.

welpeninsigne De structuur, programma's en bezigheden zijn ingedeeld naar het boek van Rudyard Kipling, het jungleboek. Dit jungleboek is in de verfilming van Walt Disney nog altijd een van de meest populaire kinderfilms. De welpen zijn eigenlijk de wolven. Elke week gaan ze in hun vacht (het uniform) naar het hordehol, waar ze onder leiding van de andere dieren uit de jungle veel leren en spelen. De leiding van de welpen vervullen de rollen van de andere dieren uit het verhaal, zo heb je Baloe de oude beer die de jonge wolven de wetten van de jungle, de rimboe leert. Hij is goed voor iedereen, maar hij zet wel de puntjes op de i en stelt hoge eisen. Dan is er nog Bagheera, de zwarte panter, die bekend staat als de beste jager van de rimboe. Ook is er nog Hathie de grote baas van de olifanten. Daarnaast zijn er nog vele andere dieren in de jungle.

Door alle spelgebieden regelmatig aan de orde te laten komen, ontstaat er een veelzijdig programma. Veel spelen, maar ook veel spelenderwijs leren en vooral ook veel in groepjes leren en werken. Bij het maken van de programma's richt de leiding zich op de belangstelling van de kinderen. vlag Een welpenhorde bestaat uit circa 25 kinderen en 4 a 5 personen die de groep leiden. Aan de activiteiten kan gewerkt worden door de gehele horde, maar ook individueel of in subgroepjes (de nesten). De nesten zijn opgebouwd uit alle leeftijden. Zo kunnen de oudere kinderen de jongere kinderen helpen. Ieder jaar zijn er voor de horde subregionale activiteiten zoals: Rimbam-estdag en de sportdag. Aan het einde van het scoutingjaar gaat de horde 1 week op zomerkamp in de eerste week van de zomervakantie. Ieder kamp kent een eigen thema.

Meedoen? Lijkt het je leuk om een keer te komen kijken, dan ben je van harte uitgenodigd. Wij willen je graag laten zien wat scouting is. Wij hebben elke zaterdagmiddag opkomst van half 3 tot half 5 aan de Boedelhofweg 108 in Eefde.

Zie hier voor het inschrijfformulier (doc) of inschrijfformulier (pdf)