Opening en 65 jarig jubileum.

Friends for life

Opening van het nieuwe clubhuis Keerdiekoe III op vrijdag 16 september.

In het bijzijn van alle genodigden gaf Herbert van Laar (stichtingsvoorzitter en opper bouwmeester) een uitleg over de afgelopen periode. Ondersteund met een foto -presentatie is hij begonnen met de geschiedenis van ons clubhuis Keerdiekoe in het bos aan de Boedelhofweg.

Daarbij kregen de Hr. G.B. Dickman en Mw. H. Roossien-Schellart de sculptuur Friends for Life uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij de Jan van Riebeeckgroep. Hr. J. Terink was vanwege zijn gezondheid niet aanwezig en zal dit beeldje thuis uitgereikt krijgen. De firma Nijenhuis/Menkveld kreeg eveneens deze sculptuur voor de fijne samenwerking uitgereikt. Dit beeld is special ontworpen voor Scouting Nederland. Twee scouts zijn bewust in het midden van de welbekende scoutingdas geplaatst, dit benadrukt de verbondenheid. Zij stralen plezier en enthousiasme uit en voelen zich verbonden met elkaar. Om dit aspect te benadrukken is de das geknoopt met de vriendschapsknoop.


De toespraak werd onderbroken door een speech van de wethouder mevr. W. Heesen (wethouder van participatie) van de gemeente Lochem. Zij kreeg uit handen van Josien de Oude het eerste exemplaar uitgereikt van het jubileum-groepsblad. Mocht u het exemplaar digitaal willen ontvangen dan kunt een mailtje sturen naar de redactie via het volgende e-mailadres; janvanriebeeck@gmail.com.

Opening nieuwe gebouw Herbert vervolgt hierna zijn verhaal waar chronologisch de brand en de opbouw van Keerdiekoe III zichtbaar wordt. Maar ook dat het scoutingspel door moest gaan. Mw. Roossien overhandigd een cadeau aan de groep. Een foto, gemaakt door haar zoon, van het standbeeld van Jan van Riebeeck in Kaapstad. In het laatste deel van zijn toespraak heeft Herbert het verloop van de bouw besproken en worden diverse vrijwilligers en sponsoren bedankt voor hun medewerking.


Als laatste wordt de J.v.R. bouwgroep naar voren gehaald om de oude bel van de bar te onthullen. En met het luiden van deze bel is Keerdiekoe III officieel geopend.


Bouwgroep

Zie het Foto album voor de foto's.


Ingebruikname van het gebouw door de kinderen en het 65 jarig jubileum op zaterdag 17 september.

Opening nieuwe gebouw Om 13.30 uur stonden alle kinderen te trappelen van ongeduld maar helaas
Om het nieuwe gebouw in te mogen moesten ze eerst deelnemen aanhet grote geldspel want zonder geld kun je je zon prachtig gebouw niet permitteren. Iedere groep kreeg zijn eigen portemonnee. Er waren tal van vragen en opdrachten waarbij je ook experts in kon huren. Maar er waren ook twee belastinginspecteurs die je onderweg af konden tikken. En net zoals in het gewone leven wil je deze mensen liever niet te vaak ontmoeten.

Opening nieuwe gebouw Rond half drie kwam de ijsjesman voorbij en om in thema te blijven moesten deze ijsjes vandaag betaald worden. Het was een prachtig begin van deze middag.Opening nieuwe gebouw Om 15.15 uur kwamen alle ouders en andere genodigden waarna we met ons allen het gebouw in gebruik hebben genomen door het naambord Keerdiekoe te onthullen en de sleutel van de hoofdingang naar beneden te laten.


Opening nieuwe gebouw De groepsvoorzitter kon toen de deur van het slot doen zodat we met ons allen naar binnen konden.

Bij zon receptie hoort ook altijd wat lekkers en dat was vandaag dan ook ruim voldoende aanwezig. Tijdens het officile gedeelte werden drie jubilarissen verrast; Opening nieuwe gebouw Arjan Menop, Peter Mensink en Mark Gotink zijn allen 25 jaar lid van de Jan van Riebeeckgroep. Ze kregen het bronzen waarderingsteken van Scouting Nederland opgespeld en uitgereikt voor hun enorme inzet op diverse niveau s zowel binnen als buiten onze groep.
Opening nieuwe gebouw Hierna werd het jubileumwandkleed overhandigd aan de groep. Ieder lid had een badge ingeleverd en dit is op een kampvuurdeken genaaid met de groepsdas in het midden. De jubileum editie van ons groepsblad werd door Josien de Oude getoond. Voortaan zal ons groepsblad Fort Duijnhoop heten. Het hoe en waarom wordt duidelijk weergegeven in deze editie. Het 50 - paginas dikke boekwerk mag u niet missen.

Opening nieuwe gebouw Alle leden kregen deze editie na afloop van deze receptie samen met de jubileumbadge uitgereikt. Om 16.45 uur was het alweer afgelopen voor de bevers en de welpen. We sloten af met de vlag en zij gingen met de ouders mee naar huis. Voor de anderen was er een maaltijd geregeld door de dames van de catering. Wij horen met recht tot de grootste vrijwilligers-organisatie van Nederland en zij kunnen trots zijn op onze professionele aanpak van het feest en het spel dat wij spelen. Hulde voor een ieder die op welke manier dan ook daar zijn of haar steentje toe heeft bijgedragen.

De rest van het jubileum wordt vervolgd in het volgende hoofdstuk de renie

Zie het Foto album voor de foto's.

Renie en het 65 jarig jubileum 17 september 2011.

-- foto -- Vanaf 19.00 uur konden de oud-leden binnenlopen en ons nieuwe clubhuis bekijken. De koffie met krentenwegge stond klaar. Er waren ruim veertig oud-leden aanwezig.

-- foto -- Ook enkele leden van het dagelijkse bestuur van weleer waren aanwezig. Hier ziet u de Hr. G.B. Dickman en Mw. H. Roosien-Schellart op de foto. Ze hebben er duidelijk nog zin in.
Om 19.30 uur werd de avond geopend door de groepsvoorzitter Hr. A. Eikelboom met een welkomstwoord.

-- foto -- Hierna werd het programma buiten voortgezet. We begonnen met de traditionele vlagceremonie en zo werden enkele oud-leden uitgedaagd om mee te werken. Zelfs de verkennerswet werd niet vergeten.-- foto -- -- foto -- Toen was het tijd voor het grootse kampvuur dat geleidt werd door Ramon Eikelboom (scoutsleider).


Het duurde even voor de sfeer er in kwam maar het lukte daarna goed door de inbreng van zowel jong als oud. Ook de toneelstukjes van de scouts en explorers waren erg leuk.-- foto -- -- foto -- Bingo in het bejaardenhuis, zeer humorvol neergezet. We snappen nu tenminste waarom ouderen zo slecht horen. Waattt.(zeer hard) Er was ook nog een pauze waarbij de inwendige mens niet werd vergeten.
De ladys of catering hadden het weer goed voor elkaar.
Broodjes knakworst en een pakje drinken en voor de vegetarirs onder ons broodje groentenbal.


Een kleine impressie

-- foto -- -- foto -- -- foto --

Er zijn tijdens deze renie door fotograaf Stefan van Nieuwenhoven een 100 tal fotos gemaakt die op de website geplaatst zijn. Ze geven een goede impressie van deze onvergetelijke avond waarbij jong en oud elkaar mooi afwisselende. Ze zijn van hoogwaardige kwaliteit en zeker de moeite van het bekijken waard. Hierna was het kampvuur ten einde en werd de avond informeel voortgezet met een hapje en een drankje. Mag ik een ieder bedanken voor zijn of haar inbreng en wellicht wilt u / je een stukje schrijven in ons nieuwe groepsblad. Wij zouden het erg leuk vinden om ook enkele reacties te ontvangen van oud leden. We zien dit dan graag via het e-mailadres janvanriebeeck@gmail.com tegemoet. Vanaf 19.00 uur konden de oud-leden binnenlopen en ons nieuwe clubhuis bekijken. De koffie met krentenwegge stond klaar. Er waren ruim veertig oud-leden aanwezig. Ook enkele leden van het dagelijkse bestuur van weleer waren aanwezig. Hier ziet u de Hr. G.B. Dickman en Mw. H. Roosien-Schellart op de foto. Ze hebben er duidelijk nog zin in. Om 19.30 uur werd de avond geopend door de groepsvoorzitter Hr. A. Eikelboom met een welkomstwoord.

Uitreikingsculptuur Friends for life aan G.J. Terink.

Op 30 september 2011 zijn Hans en Herbert in de middag naar Gert Jan Terink gegaan om hem te bedanken voor de inzet als bestuurslid van de scoutinggroep. Daarbij hebben wij aan hem evenals aan Gerrit Dickman en mevrouw Roossien-Schellaert de sculptuur 'Friends for life van scouting nederland uitgereikt als dank voor alle inzet voor de vereniging. Het was een zeer gezellige bijeenkomst waarbij Gert Jan nog veel kon vertellen over vroeger. Ook had hij voor Hans weer het nodige voor het archief en daarbij wil ik een paar dingen nader aanduiden. Zo was er een 'ropespinner'. Dit geval van touw moet je eerst voor je draaien en bij voldoende snelheid en handigheid breng je het geheel langzaam naar boven je hoofd. Bij voldoende snelheid kan de ropespinner worden overgegooid of overgenomen door een volgend lid in een kring. Het leek ons een lastig iets en moeilijk te leren, maar oefening baart kunst, dus wie weet. Verder had Gert Jan voor ons een Trompet die al in 1946 door de groep werd gebruikt. Deze komt uit het leger en geeft ook nu nog een goed geluid. Ik heb hem even mogen proberen. Of de buren daar blij mee waren weet ik niet en hebben wij ook niet vernomen. Verder wist hij nog te verhalen dat er tijdens het 40 jarig jubileum 8000, ja achtduizend, openers waren gekocht. Vandaar dat wij die nog steeds tegenkomen. Als laatste hadden zij vroeger voor tekeningen een Kees de Kieft. Die is thans kunstschilder en schijnt in Zelhem te wonen. Wellicht is dit waard om eens uitgezocht te worden.

Publicaties in de pers.

Het Contact Scouting: Jan van Riebeeck 65 jaar
Berkelbode, 13 september 2011 Scouting viert 65-jarig bestaan
De Gids, 14 september 2011 Christelijke Scoutinggroep Jan van Riebeeck 65 jaar
De Stentor, 18 september Kinderen openen scoutinggebouw
De Stentor, 19 september 2011 Kinderen openen scouting gebouw
De Gids, 21 september 2011 Scouting viert 65-jarig bestaan.
Zutphense koerier, 21 september 2011 Zutphense scouts hebben weer dak boven hun hoofd.